Údaje o materiáli
Celkové hodnotenie:
  •  
Vaše hodnotenie:
Lipidy a sacharidy
Predmet: Chémia
Úroveň:
Typ materiálu: Žiacka lekcia
Použitie: Študijná stránka
Na konci lekcie by ste mali byť schopní:
- opísať štruktúry a fyzikálne vlastnosti živočíšnych a rastlinných tukov;
- opísať hydrolýzu tukov a adičné reakcie nenasýtených tukov;
- vysvetliť úlohu tukov v našej strave;
- vysvetliť čistiace vlastnosti mydiel z hľadiska ich molekulárnej štruktúry;
- opísať štruktúru a fyzikálne vlastnosti cukrov a vysvetliťreakcie cukrov ako reakcie karbonylových a hydroxylových skupín;
- opísať všeobecnú štruktúru a biologickú funkciu polysacharidov;
- vysvetliť význam cukrov pre výživu.
Už by ste mali dobre poznať:
- štruktúry a vlastnosti esterov, alkoholov a karboxylových kyselín;
- pH roztokov;
- hydrofilné a hydrofóbne molekuly;
- reakcie hydroxylových a karbonylových skupín;
- optickú izomériu.

Odporučiť priateľovi
 

Materiál sa nachádza v

Autorské práva

Kľúčové slová
2021 © Ministerstvo školstva, vedy,
výskumu a športu Slovenskej republiky
Všetky práva vyhradené.

Upozornenie

Pred zverejnením akéhokoľvek materiálu, sa prosím uistite, že ste si dôkladne prečítali podmienky používania a ochrany súkromia a ste úplne oboznámený so všeobecnými podmienkami portálu Planéta vedomostí.


Podmienky používania
Ochrana súkromia